Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 80% Grenache, 8% Syrah, 7% Mourvédre a 5% Cinsault vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti v jižním povodí řeky Rhone - Vallée du Rhone - Chateauneuf du Pape - suché.
Hluboká rubínově červená barva s purpurovými odlesky. Intensivní vůně středozemního stylu se stopami provensálského koření, tymiánu, rozmarýnu a pepře na pozadí černého ovoce a čokolády, hezká minerálnost a svěžest ovoce. Velmi atraktivní objem s dlouhým dozvukem černého ovoce a svěžího mentolu. Dokonalá vyváženost mezi sladkostí a svěžestí s velmi elegantními taniny.
Gastronomie: Dokonalý partner k hovězímu masu, kořenitým pokrmům a sýrům.
Vinifikace: Ruční sběr a selekce hroznů. Odstopkování, stlačení k prasknutí, předfermentační studená macerace pro Grenache, Cinsault a Syrah se stlačením klobouku a lehkým přečerpáním. Fermenatce při 26/270C pro tyto odrůdy, ostatní při teplotě pod 300C, 2-3 přečerpávání. Macerace s ponořeným kloboukem po dobu 4 týdnů pro Grenache, Syrah a Mouvédre a 18/20 dní pro Cinsault. Zrání 12 měsíců v dubových sudech zvaných „foudres“,které jsou cca 30 let staré.
Vinařský zákon povoluje pro výrobu Châteauneuf du Pape použít v libovolných poměrech až 13 odrůd. Toto víno se skládá z odrůd Grenache, Syrah, Cinsault a Mourvedre. Barva je tmavá s hnědými odlesky. Vůně je teplá a intenzivní, podpořená tóny švestkových povidel, kůže, kávy, hořké čokolády a kakaa.
V chuti je kulaté, hladké extraktivní s dlouhým koncem a ovocností v závěru. Lehký náznak povidel přechází z vůně i do chuti. Hroznová chuť s pevnou, ale ne tvrdou tříslovinou. Velice pěkný zástupce Chateauneuf-du-Pape.
Zrání v barriques nebo jiných dřevěných sudech.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.