Grappa z hroznů legendárního vinařství Bolgheri Tenuta San Guido - Sassicaia vyrobená Jacopem Polim.
Specialita palírny Jacopo Poli. Grappa z hroznů legendárního vinařství Sassicaia. Spojení nejlepšího výrobce Grappy a slavného vinaře. Několik let zrání v allierském dubu dává jemně zakulacenou Grapu s dlouhým dozvukem.
Mimořádně zdařilé dílo!
Grappa je aromatický destilát s obsahem alkoholu mezi 37,5% a 60%. Podobně jako u koňaku je i tento destilát a italská specialita pojmenován podle místa původu - městečka Grappa. Italové tvrdí, že výroba byla objevena právě zde, ale
žádné zdroje tuto teorii nepotvrdily (existují záznamy o destilaci hroznů v Bourgogne již v 5. století). Většina Grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin (vylisovaných hroznů) nebo zbytků hroznů, získaných po výrobě/ lisování vína (zřídka se grappa vyrábí i z celých hroznů). Typ použitých hroznů má veliký vliv na charakter destilátu a tak vzniká celá škála různých druhů grappy. Grappa se vyrábí na severu Itálie ve Veneto v regionu Bassano del Grappa. Původně se začala vyrábět, aby se zužitkovalo vše z hroznů. Postupem času se z tohoto destilátu stal fenomén.
Výroba je poměrně nákladná a proto výrobci většinou vyrábějí menší množství ve vynikající kvalitě. Na kvalitu produkce
dohlíží Istituto Nazioniale Grappa, která byla zřízena v roce 1996. Každoročně se ve Veneto vyrobí 40 milionů láhví grappy. V Itálii se podává jako digestiv po jídle. Může být také přidána do espressa, čímž se vytvoří tzv. „caffé corretto"". Ve Veneto je populární tzv. „resentin"", kdy se do šálku po espressu s cukrem přidá malá porce grappy, čímž se šálek
„vypláchne"" a celá porce se vypije.