Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.
Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.
Tipy na použití:
zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů
dresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem
jednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octem
restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování
marinády
na zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev
pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu
polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
SLOŽENÍ:
SÓJOVÉ BOBY 33,3 %, jedlá mořská sůl 15,4 %, destilované Sake (voda, rýže, jedlá sůl, fermentační činidlo: Aspergillus oryzae), pražené SÓJOVÉ BOBY 2,5 %, fermentační činidlo Aspergillus oryzae.
NÁVOD K PŘÍPRAVĚ:
Díky všestrannosti této sójové omáčky záleží jen na vás, do kterých pokrmů omáčku přidáte. Dle chuti používejte do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.
Výživové údaje na 100ml:
Energetická hodnota: 228 kJ/54 kcal; Tuky: 0,0g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0g; Sacharidy: 3,9g, z toho cukry 0,0g; Bílkoviny: 9,3g; Sůl: 13,0g;Vláknina: 0,5g.
SKLADOVANÍ:
Skladujte v chladu.
ALERGENY:
Sója. Může obsahovat stopy lepku.
OBSAH:
0,5l